Puchnący żel
30 kwietnia 2007, 12:03Japońscy chemicy opracowali żel, który w kontakcie z rozpuszczalnikami 500-krotnie zwiększa swoją objętość. Według ekspertów, może on znaleźć zastosowanie chociażby przy usuwaniu skutków katastrof, absorbując niebezpieczne substancje.
Nowe opakowania na leki dla niewidomych
24 maja 2012, 05:54Alex Broerman i Ashley Ma są studentami wzornictwa przemysłowego na University of Cincinnati. Zaprojektowali opakowania na leki dla osób niewidomych i niedowidzących, będące wspaniałą alternatywą dla drogich rozwiązań, które bazują na nowoczesnych technologiach. Amerykanie złożyli wniosek patentowy, zdobyli też nagrodę w tegorocznej edycji konkursu Innov8 For Health.
Z myślą o mózgu lepiej unikać długotrwałego spożywania oleju rzepakowego
7 grudnia 2017, 12:40U będących modelem choroby Alzheimera (ChA) myszy olej rzepakowy w diecie wiązał się z pogorszeniem pamięci i zdolności uczenia, a także ze wzrostem wagi.
Geny ułatwiają naukę języków tonalnych
29 maja 2007, 11:01Teoretycznie każde dziecko może się nauczyć posługiwać dowolnie wybranym językiem. Dan Dediu i Robert Ladd z Uniwersytetu w Edynburgu odkryli jednak, że pewne geny ułatwiają naukę języków tonalnych, gdzie niebywałe znaczenie mają drobne różnice w intonacji. Naukowcy ci jako pierwsi opisali korelację między językiem a odmianami genów.
Naukowcy odtworzyli mózgowy model dłoni fantomowej
15 czerwca 2012, 10:08Brytyjskim psychologom po raz pierwszy udało się zmapować, w jaki sposób mózg odzwierciedla fantomową kończynę. Okazuje się, że bardzo podobnie jak prawdziwą. Oznacza to, że by reprezentować jakąś część ciała, kora czuciowo-ruchowa nie potrzebuje wzrokowych czy pochodzących z innych zmysłów danych wejściowych.
Błonnik i bifidobakterie "dbają" o prawidłową warstwę śluzu w jelicie grubym
2 stycznia 2018, 16:45Dieta bogata w błonnik chroni przed zmianami wewnętrznej warstwy śluzu pokrywającej nabłonek jelita grubego.
Witamina C nie chroni przed przeziębieniem
18 lipca 2007, 12:08Australijsko-fiński zespół naukowców obala kolejny popularny mit. Tym razem dotyczy on, rzekomych jak się okazuje, właściwości witaminy C.
Biopaliwa coraz bardziej opłacalne
3 lipca 2012, 10:02Analiza ekonomiczna wykonana przez naukowców z Purdue University wykazała, że nowe biopaliwo opracowane na tej uczelni staje się konkurencyjne cenowo z paliwami kopalnymi w chwili, gdy cena za baryłkę ropy przekroczy 100 USD
Mięsożerca nie dla weganina
1 sierpnia 2007, 11:04Coraz częściej weganie odmawiają nie tylko jedzenia wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, ale i kontaktów seksualnych z mięsożercami. Uważają bowiem, że ich ciała są zbudowane ze zmarłych zwierząt – donoszą naukowcy na łamach pisma The Press.
Ofiara ponosi koszty przewyższania możliwości drapieżników
11 lipca 2012, 11:55Kiedy wokół pełno drapieżników, ofiary często zaczynają mniej jeść, by uniknąć przebywania na otwartej przestrzeni i upolowania. Najnowsze badania wykazały, że choć obawiając się pluskwiaków Podisus maculiventris, gąsienice motyla z rodziny zawisaków Manduca sexta jedzą aż o 40% mniej, zaczynają rosnąć szybciej i uzyskują tę samą wagę, co gąsienice z niezagrożonych rejonów. Dzięki temu w okamgnieniu stają się zbyt duże na to, by je zjeść.